• Търсене

 • За родители

  Издаване удостоверение за завършено задължително предучилищно образование Инфо 136  (1)

  Проект ПУДООС

  Насоки за работа в КОВИД

  УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ

  Училище за родители – учи се на всичко което ще помогне да съхраним прекрасната планета Земя

   Детето хвърля хартийка на улицата. Как реагирате Вие?

  Обсипвате ли го веднага с упреци от рода на: „Това не е възпитано!“, „Не виждаш ли кошчето? На два метра метра от теб е!“, „Как може да си хвърляш боклука на улицата? Ти мен видял ли си ме някога да хвърлям?“.

  Крясъците и упреците не са ефикасни. По – добре накарайте детето да разбере защо не трябва да се замърсява околната среда. Обяснете му как хората унищожават природата, като затрупват земята със всякакви отпадъци. Една хартийка не е голяма беда, но трябва да бъде изхвърлена във кошчето за смет. За детето би било голямо удовлетворение, че то допринася за чистотата в своя град/село и спомага за опазване на природата.

   Разхождате се с детето сиа навсякъде по тротоара виждате по – тъмни или по – светли петънца от стъпкани дъвки. Не подминавайте безучастно този факт.

  Насочете вниманието на детето към тях. Попитайте го от какво, според него, са тези петна. Обяснете му, че дъвката съдържа неразтворими от водата вещества и дъждът не може да ги измие. Тротоарът ще си остане дълго време мръсен, защото трудно се почистват петната от дъвки. И длъжен ли е някой да върви след хората, плюещи дъвки по улицата, за да ги събира? попитайте детето какво решение би предложило на проблема. То би ли хвърлило дъвката си на улицата или би я завило в хартийка и хвърлило в кошчето за смет?

  Къде е Вашият пример? Хвърляте ли цигари по земята?

    Чудесен пикник! А как завършва той?

  Откъм лагерния огън се разнася ароматът на вкусна храна. След игрите, приятните разговори и забавления идва време да се прибирате. Вие събирате багажа. А какво правят децата? Участват ли в почистването на поляната? Ако те се включват в събирането на бутилките, консервните кутии и други отпадъци със съзнанието, че не бива да се замърсява околната среда, ако Ви помагат в гасенето на огъня с мисълта, че той е опасен и може да унищожи красивата гора, това означава, че Вие възпитавате детето в любов към природата. Включването на децата в почистването след пикник ги прави отговорни и грижовни. Те ще действат така и при други подобни ситуации.

  Насочете вниманието на детето към неприятната гледка, оставена преди вас от други „любители на природата“, както и към осеяните с полиетиленови торбички, бутилки и други отпадъци крайпътни участъци.

  Пестите ли водата вкъщи?

  Навярно за децата водата, течаща от крана на мивката или в банята, идва директно от рекатаТе не знаят колко път изминава тя, докато стане годна за пиене: пречиствателни съоражения, хранилища, водопроводи и т.н. Накарайте детето да си представи какво би било, ако нямаше вода. То само ще стигне до извода, че водата е ценна течност, без която няма живот и ние не бива да я пилеем безцелно.

  Внимание! В банята има деца!

  Банята е най-обичайното от децата помещение в дома. Там те могат да стоят с часове и да играят с водата, с четката за зъби, със сапуна, с гъбата и с всичко, което намерят. Навярно не сте се замисляли дали това помещение е безопасно за децата. Електрически уреди, които могат да предизвикат удар при контакт с вода като сешоари, електрически бръсначки и други подобни, трябва да бъдат на абсолютно недостъпни за децата места. Най-добре е въобще да не ги съхранявате в банята.

  Една от големите опасности в банята са и хлъзгавите плочки. Избягвайте по възможност да оборудвате пода на банята с такива или сложете върху тях специални подложи против подхлъзване.

  Препаратите за почистване много често се оставят в банята. Опасността от натравяне не бива да се подценява там, където има малки деца. Те могат да опитат съдържанието на флаконите.

  Откажете се и от красивите порцеланови чаши за четки за зъби, и от подреждането на парфюми по етажерките, както и от други чупливи вещи в банята. Съществува опасност от порязване.

  РОЛЯТА НА БАЩАТА

  Възпитанието на децата в последно време се превърна в работа, която изисква едва ли не квалификация на родителите за завършен курс „Аз мога да бъда родител“.

  Като родители, ние мислим доброто на децата си. Всекидневието ни – работата (проблемите с колеги, шефове…), домашните задължения (готвене, чистене, пране, гладене, подреждане, сутрин бързате да приготвите закуска, да заведете детето на градина/училище…) и семейните проблеми (съпругът ви отново се е напил или е „някъде“ с колеги и ще се върне след n-брой часа, уморен разбира се или ще работи до късно и няма възможност да ви помогне нито дори да чуе как е минал денят ви) ви изтощават напълно. Не ви остава никакво време да помислите за нещо различно, да прочетете някоя книга, да се разтоварите, да си починете като хората. Освен всичко, което ви е на главата, имате и едно най-важно задължение – да отгледате и възпитате детето си. А това като че ли е най-важното, но в течение на времето се усещате че обръщате по-голямо внимание на всекидневните задължения и все по-малко време на детето.

  Като родители нашата работа не може да бъде само да раздаваме команди, да четем морал и да държим сметка. Ние трябва да общуваме с детето. И общуването трябва да е далеч по-пълноценно. Детето няма нужда от досаден възрастен, който е вечно в мрачно настроен, следи за грешките (не забелязвайки нещата, които детето върши „правилно” само защото, то е „длъжно…“ да ги върши така), гледа да накаже всяка грешка, ядосва се лесно за щяло и нещяло.

  Ролята на бащата в семейството е важна и допринася както за израстването, така и за развитието на бащата и децата. Бащите имат възможност да преосмислят техните лични взаимоотношения от типа баща-дете, да ги погледнат от перспективата на зрелия човек, и да бъдат родители на децата си по начин, който ще допринесе по положителен начин за израстването и развитието на децата. Влиянието на бащата се пренася през поколенията. От какво тогава има нужда едно дете? Таткото да говори с детето, да обсъждат проблеми заедно, да измислят правилата заедно, усмихват се, прегръщат, борят се, играе с детето от време на време, на „мъжки” игри. Родителят дава разумни съвети поднесени по подходящ начин, изслушва детето и му съчувства, окуражава го да се справя с проблемите и да измисля разрешения, разбира детето, вместо да раздава наказания и да крещи, със спокоен тон помага на детето да измисли как да поправи грешката си, прави всичко необходимо детето да почувства, че може да сподели всичко, без да се страхува, че като каже истината, ще бъде наказано, интересува се от заниманията на детето… т.е. създава пълноценна връзка родител-дете. Дори гледа на детето като на приятел (а детето на свой ред гледа на родителя като на свой приятел).

  Влиянието на бащата остава за цял живот

  Изследвания на родителски умения сочи, че подрастващите имат нужда от твърди насоки, последвани от обяснение и причини за дадените напътствия. бащите продължават да бъдат част от живота на децата си чрез връзката между родителя и вече възрастното му дете.

  Въздействието на бащата върху детето

  Резултати от проучвания доказават важността на въздействието на бащата върху детето му в областта на самочувствието и постиженията в училище.

  Самочувствие – редица учени са стигнали до извода, че ангажираността на бащата е свързана със самочувствието на децата им (на темата самочувствие, в която се казва:Деца със самочувствие = успешни възрастни!!!”, отделихме и разгледахме цял материал).Бащите, които са били по-любвеобилни и са прекарали повече време с децата си, са допринесли по положителен начин за тяхното самочувствие.

  Бащината подкрепа

  Децата се учат на поведение, като гледат вас и начинът ви на държание и реакции. Колкото по-малки са те, толкова повече реплики взимат от Вас. Преди да реагирате бурно в дадена ситуация, помислете за това как искате да се държи детето, когато е ядосано.Никога не забравяйте, че вие сте постояно наблюдавани от детето. Проучвания показват, че деца, които са удряни, обикновено имат кумир на агресия вкъщи.

  Моделирайте чертите, които искате да култивирате във Вашето дете : почит, приветливост, честност, доброта, толерантност. Правете добро за другите хора без да очаквате възнаграждение. Изказвайте благодарности и правете комплименти. Преди всичко, отнасяйте се към своите деца по начина, по който очаквате другите хора да се отнасят към Вас, с огромна подкрепа и вяра в тях.

  Добрите бащи имат големи очаквания от децата си, но също така приемат и подкрепят индивидуалното им развитие. Те обръщат внимание на всяко от децата си и никога не се срамуват от тях.

  Дисциплината която регламентират бащите вкъщи

  Добрите бащи поставят граници и са стриктни. Те казват на децата си какво искат и очакват от тях, но го правят чрез обяснение вместо с груба сила. Поставете граници, съответстващи на Вашата дисциплина. Дисциплината е нужна във всяко домакинство.

  ДЕВЕТ СЪВЕТА ЗА РОДИТЕЛИ

  Възпитанието на децата е една от най-трудните и най-отговорни задачи в целия свят, за която вие можете да се чувствате най-малко подготвени. Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат да се справите с възпитанието на Вашето дете – поставяйки си отговорности, които ще Ви направят по-подготвен за родителската роля, а в същото време ще можете да се наслаждавате на Вашите деца.

    Децата започват своето личностно осмисляне и възприятие, като се виждат през Вашите очи

  Тонът на гласа Ви, езикът на тялото и всеки израз на лицето се поглъщат от детето. Вашите думи и действия, като родители засягат развиващото само изображение на Вашето дете, повече от каквото и да е в неговият свят.

      Хвалете детето си

  Замисляли ли сте колко пъти дневно сте реагирали критично към Вашето дете? Вероятно ще забележите, че повече критикувате, отколкото хвалите постъпките му. Вашата любов, прегръдки и комплименти могат да направят чудеса и често са достатъчно възнаграждение за детето. Скоро ще забележите, че „отглеждате“ поведението, което бихте искали да видите.

    Поставете граници, съответстващи на Вашата дисциплина

  Дисциплината е нужна във всяко домакинство. Целта на дисциплината е да помогне на детето да избере приемливо поведение и да го научи на самообладание. Децата могат да изпробват границите, които Вие сте им определили, но въпреки това имат нужда от тях за да се превърнат в отговорни личности.

     Отделяйте време за занимания с детето

  Забързаното ни ежедневие нерядко ни затруднява да се съберем заедно на вечеря или да прекараме известно време с любимите си хора. Не се чувствайте виновен, ако сте работещ родител. Понякога важни са и малките неща, които правите заедно с Вашето дете – пуканки, разходка в парка, игра на карти, пазаруването в близкия магазин – неща, които то после ще си спомня.

     Бъдете добър модел за подражание

  Децата се учат на поведение, като гледат Вас и начинът Ви на държание, реакции. Колкото по-малки са те, толкова повече реплики взимат от Вас. Преди да реагирате бурно в дадена ситуация, помислете за това, как искате да се държи детето, когато е ядосано. Никога не забравяйте, че вие сте постоянно наблюдавани от детето.

      Направете комуникацията свой приоритет

  Вие не можете да очаквате децата да правят всичко, просто защото вие, родителят, “ казвате така.“ Децата искат и заслужават обяснения, толкова, колкото и възрастните. Деца, които участват във вземането на решения, са по мотивирани да ги осъществяват.

     Бъдете гъвкави и склонни да нагаждате стила си на възпитание

  В случай, че често се чувствате „разочаровани“ от поведението на Вашето дете, това би могло да се дължи на нереалистичните Ви очаквания към него. Родители, които се отнасят към уменията на детето по следния начин: „Той(тя) трябваше вече да се е научил(а) да използва гърне!“, биха могли да потърсят повече информация относно развитието на детето в съответната възраст, да обменят опит с други родители или да потърсят помощ от специалисти в дадената област.

     Покажете, че Вашата любов е безусловна

  Като родител, вие сте отговорни за възпитанието и обучението на Вашето дете. Начинът по който вие изразявате корекциите на поведението му, би трябвало да е съобразена с начинът, по който то ще ги получи и разбере.

    Бъдете наясно относно собствените си нужди и ограничения като родител

  Възпитавайки само детето си има вероятност да се превърнете в непълноценен родител. Вие имате сили, но и слабости като водач на семейството. Наблюдавайте се и разберете кои са Вашите слаби страни. Заречете се да работите върху вашите слабости – „Аз също трябва да отговарям на изискваната от мен дисциплина“. Опитайте се да имате реалистични очаквания към самите себе си, към Вашият съпруг и деца.

  РАЗВИТИЕ НА ФИНИТЕ ДВИГАТЕЛНИ УМЕНИЯ НА РЪЦЕТЕ ПРИ ДЕЦА В ПРЕДУЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ

  ЗАЩО Е НУЖНО ДА РАЗВИВАМЕ ДВИГАТЕЛНИТЕ УМЕНИЯ

  Важно е да се развие подвижността и гъвкавостта на пръстите от най-ранна възраст. Такива способности ще бъдат основа за онези дейности, които изискват добри фини двигателни умения. Нека поговорим за особеностите на ранното развитие при децата и изберем упражнения, които са подходящи в предучилищна възраст.

  Контролът над движението на пръстите е основно умение за хората. Използва се в почти всяко изследване или свързана с работата дейност. Без способността за внимателно отмерване на всяко движение е невъзможно овладяването на умения като писане, рисуване, работа с клавиатура, свирене на музикален инструмент и тн. Дори елементарните ежедневни задачи като връзване на връзките на обувките или разплитане на възли изискват да имаме високо ниво на контрол на пръстите. Ето защо се обръща внимание на двигателното развитие от най-ранните години на детето.

  Учените отдавна установяват връзка между уменията за кординация на пръстите и интелектуалното развитие. Тренирането на гъвкавостта и подвижността на ръцете също поставя фокус върху онези области на мозъчната кора, които са отговорни за паметта, вниманието, речта и визуалното възприемане на информация. По този начин подобряването на точността и силата на натиска (координацията) на пръстите има пряко отражение в развитие или затвърждаване на други способности на детето.

  Много игри в детската градина и у дома са насочени към развиване на онези умения, които ще ви бъдат полезни в първи клас, а обучението за подвижност на ръцете не е изключение. Именно то ще се превърне в основа за преподаване на писане и по-нататъшното формиране на красив почерк. Следователно, развитието на фини двигателни умения при малки деца изисква специално внимание. Кои са важните нюанси, които родителите е желателно да вземат предвид?

  Независимо дали става въпрос за фина двигателна подготовка или за развитие на други основополагащи умения, има редица препоръки, които родителите трябва да вземат предвид, така че заниманията да са едновременно продуктивни и стимулиращи. На първо място, трябва да изберете упражнения, които включват елементи на игра. Детето не трябва да се преуморява и отегчава от занятията, в противен случай можем да сме сигурни, че ще загуби мотивация да тренира. В такъв случай ще бъде много трудно да се постигне някакъв видим резултат във времето.

  Когато детето е ангажирано да изпълни дадена задача, родителите трябва да присъстват редом до него и да участват активно в процеса на обучение. Помогнете на вашето дете, ако има затруднения с някое упражнение, и го похвалете, дори и да не се получи. Тогава тренировките няма да предизвикат негативни асоциации, умението за трансформиране на негативното в позитивно носи неподозирани ползи.

  Занятията не трябва да отнемат много време. По-добре е да направите няколко кратки тренировки в различно време на деня, отколкото да правите едно и също упражнение  в продължение на дълго време. Намерете няколко игри, които ще помогнат на двигателните умения на вашето дете и ги редувайте през цялата седмица. Колкото по-разнообразно е натоварването, толкова по-лесно ще бъде да се поддържа интереса на детето. Ключът е в минутите прекарани в повторение, затвърждаване и плавно надграждане. Приучаване към постоянство се отплаща повече от щедро!

  Ефективността на такова обучение до голяма степен зависи от избора на образователни игри и упражнения. Нека поговорим за това кои биха били най-препоръчителните за развитие на фини двигателни умения при деца в ранна възраст.

  Съвременните учители в детската градина и в училище често отбелязват, че за двигателното развитие на децата има още какво да се желае и с какво да се допълни. Има редица игри и упражнения, които могат да подобрят подвижността и гъвкавостта на пръста. Помислете за тези, които са подходящи дори за малки деца и носят най-високи резултати:

  • Игри с пръсти. Основното предимство на такива упражнения е, че са подходящи дори и за най-малките. Игрите с пръсти съчетани с пеене и рецитиране на забавни детски рими повишават настроението на детето
  • Оригами. Правенето на хартиени фигури с всякакъв мащаб допринася не само за развитието на гъвкавост, но и за формирането на постоянство при малките деца. Подобни упражнения биха били трудни в самото начало, но постепенно децата ще подобрят уменията си и ще се научат да дават на хартията най-неочаквани форми.
  • Моделиране от пластилин или тесто. Този тип креативност насърчава развитието на двигателните умения на пръстите и тренира ръцете по незаменим начин. За да се получи замислената фигура, трябва внимателно да прецени всяко движение, защото твърде мекото или силно натискане може да осатви нежелан отпечатък.
  • Шнурче. Дори обичайното връзване на връзки за обувки е важно фино двигателно обучение. Можете също да приканите детето си да разплете свободни възли на връзките – това упражнение ще помогне на децата да се научат да контролират по-добре амплитудата в движенията на пръстите.
  • Монтаж на конструктор. Днес можете да намерите много вариации на тези играчки, буквално за всеки вкус. Освен ползите за развитието на уменията на пръстите, децата се научават да проявяват въображение, да действат “нешаблонно”. Те подреждат частиците по собствена преценка и сглобяват различни фигури от един и същи комплект – къщи, коли, роботи и т.н.
  • Живопис. Когато дете рисува с молив или бои, то се научава да изразява въображението и мислите си на хартия. В допълнение, трябва да координира движението на пръстите, което има положителен ефект върху двигателното развитие. Рисуването може да се нарече “подготвителен етап” за учене на писане.

  Така че развитието на фини двигателни умения при децата в предучилищна възраст е вид подготовка за постъпване в първи клас. Но трябва да усъвършенствате цялостно уменията на детето, защото гъвкавостта и подвижността на пръстите е само една от основните способности, които трябва да се тренират. Нека да поговорим за програми, които развиват както двигателните умения, така и интелекта на децата в предучилищна възраст.

  free vector
  WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux